sábado, 31 de enero de 2009

viernes, 30 de enero de 2009

El projecte i la seva realització

Diaris de bicicleta:
un viatge per la Península Ibèrica d'un aventurer (discapacitat)


Jo, Leonel Manso Vieira amb el meu amic Joaquim Guillamet, hem fet part del projecte “Diaris de bicicleta: un viatge per l’Amèrica del Sud”, del qual s'ha materialitzat 8.000 km amb bicicletes pel Brasil durant 8 mesos, del nord al sud, bàsicament per la linía de costa, on començen a Manaus, estat de “l'Amazònia” fins al Chuy, a l' estat de “Rio Grande do Sul”.

Dels objectius plantejats, consideren part comprés i, particularment per mi, per suposar una victòria no només esportiva sinó també un exemple de superació per que tenia el meu costat dret, de la mà fins al peu, moviments reduits deguts a vessament cerebral del any 2000, provacant, això mateix alguns traumatismes n'aquest vitge com un dit trancat i una inflamació al peu, tots del costat dret.

Com a objectius tangibles tenim la pàgina web del viatge(www.diarisdebicicleta.cat) que s’actualitzava a cada quinze dies, explicant els esdeveniments més importants del viatge.
També les filmacions i fotos presses d'aquesta viatge s'estan transformant – malgrat els problemes tècnics - en una sèrie de materials de difusió via format digital, el qual s’oferirà en 2009 als mitjans de comunicació per le seva difusió.

La continuació d'aquest viatge recomeçará per any 2010.

Per aquest any, jo estic a punt de materialitzant una altre projecte, o la continuació de un diaris de bicicleta que es diu Diaris de bicicleta: un viatge per la Peninsula Iberica d'un aventurer (discapacitat), el qual pretèn en 3 mesos donar la volta en bicicleta a la Península Ibèrica en solitari.

Solitari per que el meu company de viatges no podrà i discapacitat per que m'acompanyará el meu etern problema de l'AVC.

Basicament surtiré de Figueres al dia 03 de febrer de 2009 i despres de passar per el sud de Francia, País Vasco, Cantabria, Asturias, Galicia, Portugal, Andalucia, Murcia, País Valenciano i finalment a Catalunya, retornaré aproximadament el 30 d'abril ple de la sumptuositat del litoral d'aquesta preciosa peninsula.

El objetiu principal d'aquest projecte es sensibilitzar les administracions publiques, empreses i població en general que un discapacitat fisic te les mateixes condicions que una persona normal de fer una volta a la Península Ibèrica amb bicicleta. D'aquesta manera el que es busca es una millor aproximació socio-cultural mitjaçant l'esport per una integracció realment social.

Com objetius secundaris esta en el fet de viabitzar per mantenir contactes amb les associacions i fundacions de disminuits fìsics de les principals ciutats costeres de Espanya i Portugual, per contemplar la viabilitat de realitzar un documental a respecte de la seves situacions i perspectives futures per que fa a l'esport per discapacitats fisics, destacant la bicicleta.

El meu projecte té les seguints caracteristiques:

Crear aquest “blog” Diaris de bicicleta: un viatge per la Penísula Ibèrica d'un aventurer (discapacitat) qui divulgarà tant els preparatius del viatge com el mateix viatge mitjançant un “diari” que s’anirà actualitzant periòdicament, amb fotos i possiblement videos del viatge.

El viatge començarà en Figueres, anant en direcció a Francia, passant per Perpignan, Foix, Lourdes, Pau i Biarritz. Despres vindra al país Vasc amb Irun, San Sebastian i Bilbao. Cantabria segueix amb Laredo, Santander i San Vicente de la Barqueira. A continuació tinc Asturias amb Ribadessela, Gijon, Luarca i Ribadeo. En Galicia tinc Porto do Barqueiro, Ferrol, A Coruña, Santiago de Compostela, Portevedra i Vigo. Entrant en Portugual tindre Viana do Castelo, Braga, Porto, Aveiro, Coimbra, Nazaré, Ericiera, Estoril, Lisboa, Setúbal, Sines, Odemira, Sagres, Lagos, Faro i Vila Real de Santo Antonio. Després una altre vegada en Espanya tindre Andalucia seguint a Lepe, Huelva, Torre de Higueira, Sevilla, Las Cabezas de Sant Juan, Chipiona, Cádiz, Arcos de la Frontera, Olvera, Antequera, Granada, Motril, La Rabita, Almeria, Níjar, Garrucha i Águilas. Seguira la regió de Murcia amb Cartagena i San Pedro del Pinatar. La Comunitat de Valencia hi n'ha Alicante, Xabia, Cullera, Valencia, Castelló de la Plana i Perniscola. Finalment Catalunya per Tortosa, Tarragona, Vilanova i la Geltrú, Barcelona, Blanes, Palamos i Figueres.

Es fará cerca de 4000 km en 3 mesos, o sigui, mes o menys 1.333 km per mes.

La descripció del viatge es farà per autonomies espanyoles i regions portugueses i es destacaran les unitats costeres de conservació de la natura que es vagin trobant pel camí. Recolliré informació diversa sobre els paisatges naturals, la gent, l’artesania típica de cada regió, fent fotografies i principalment filmant. S’intentarà, sempre que sigui possible, posar-me en contacte amb les ONGs i fundacions de disminuits fìsics de les principals ciutats costeres de Espanya i Portugual, per contemplar la viabilitat en un futur de realitzar un documental a respecte de la seves situacions i perspectives futures per que fa a l'esport per discapacitats fisics, destacant la bicicleta.

Un cop acabat el viatge, i en un termini de 6 mesos, se preve la realització d’un DVD que recolliran els principals esdeveniments d’aquest viatge, reflexions i anècdotes que també podran ser útils per a altres persones en situacions semblants.

Es farà una sèrie d’audiovisuals que expliquin el que va ser el viatge, per a presentacions en mostres del gènere, festivals, etc.

Per realitzar aquest projecte tinc una petita ajuda de l'Associació MIFAS i el suport de l'Olympia2 de Figueres.


Leonel Manso Vieira

Carpe diem